
Tart hamuru
200 gr un
100 gr tereyağı
1 adet yumurta sarısı
10 gr süt
1 tutam tuz
65 gr pudra şekeri
Tart Kreması
100 gr tereyağı
1 adet yumurta sarısı
10 gr süt
1 tutam tuz
65 gr pudra şekeri
Tart Kreması
437,5 gr süt
37,5 gr un
12,5 gr nişasta
1 yumurta
1 çimdik tuz
100 gr şeker
1 tutam vanilya
25 gr margarin
Üstü için
37,5 gr un
12,5 gr nişasta
1 yumurta
1 çimdik tuz
100 gr şeker
1 tutam vanilya
25 gr margarin
Üstü için
300 gr vişne, ahududu, çilek vb.
100 gr tart jölesi
Tart hamurunu hazırlarken;
Unu ve pudra şekerini bir kaba eleyin. Yumurta sarısı, süt, tereyağı ve tuzu da ortasına ekleyip mikserin hamur ucuyla karıştırın ya da elle yoğurun. Kurabiye hamuru kıvamına gelince iki adet yağlı kâğıt ya da streç film arasında merdane ile (klasik, ortadan yanlara doğru) açın. Açtığınız hamurun kabarmaması için üzerine çatal veya benzeri bir şey ile delikler açın. Hamurunuzu iyice yağlanmış ve unlanmış tart kalıbına yerleştirin. Yerleştirirken hamur yırtılırsa elinizle tart kalıbının içinde elinizle birleştirip bastırarak yapışmasını sağlayın. Kenarlardan artan hamur parçalarını kesin. İsterseniz bu parçalarını tekrar aynı şekilde açabilir, bizim yaptığımız gibi çeşitli şekillerde keserek tart hamuru ile birlikte fırına koyarak pişirebilir ve tartınızı süslemek için kullanabilirsiniz. Hazırladığınız tartı 150-160ºC ısıtılmış fırına verin ve yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Crème Patisserie (pastacı kreması) hazırlarken;
Süt, şeker, un, nişasta, tuz ve yumurtayı (yani vanilya ve margarin dışındaki bütün malzemeleri) bir tencereye koyup iyice pürüzsüzleşene kadar karıştırın ve ocağa alın. Muhallebi ya da puding yapar gibi karıştıra karıştıra pişirin. İçinde nişasta olduğu için kaynamaya yakın oldukça koyulaşıyor. İşte o zaman iyice hızlı karıştırmak ve dediğimiz gibi, dibini kesinlikle tutturmamak gerekiyor. Muhallebi kıvamına geldikten sonra ateşten alıp içine vanilya ve margarini ekleyip iyice yedirene kadar karıştırın. Sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Çabuk soğuması için buzdolabına koyarsanız üstü kabuk kabuk olur ve sonra da pütür pütür bir krema ortaya çıkar.
Soğuyan tartınızı kalıptan dikkatlice çıkartıp servis tabağınıza yerleştirin. İyice soğumuş olan kremayı eşit olarak üzerine dağıtın ya da sıkma torbasıyla sıkın. Eğer tartınız hemen o gün tüketmeyecekseniz ve hamurun ertesi güne kadar yumuşamasından endişe ediyorsanız, kremayı koymadan önce, benmari usulü eritilmiş çikolatayı çok ince bir tabaka halinde tartın içine yayın ve donmasını bekleyin. Çikolata donduktan sonra kremayı üzerine yayın. Böylece krema alttaki hamuru yumuşatamayacak. Sonra seçtiğiniz meyveleri arzunuza göre keserek ya da bütün şekilde kremanın üzerine dizin. Tek çeşit meyveden yapabileceğiniz gibi çeşitli meyveleri de dekoratif bir biçimde yerleştirerek çok hoş görünümlü bir tart yapabilirsiniz. Olabildiğince sık dizmeye çalışın. Son olarak, meyvelerin üzerine yeteri kadar jöle sürün. Eğer jöleden hoşlanmıyorsanız kullanmayabilirsiniz, fakat jöle meyvelerin taze ve parlak görünmelerini sağladığı için kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
100 gr tart jölesi
Tart hamurunu hazırlarken;
Unu ve pudra şekerini bir kaba eleyin. Yumurta sarısı, süt, tereyağı ve tuzu da ortasına ekleyip mikserin hamur ucuyla karıştırın ya da elle yoğurun. Kurabiye hamuru kıvamına gelince iki adet yağlı kâğıt ya da streç film arasında merdane ile (klasik, ortadan yanlara doğru) açın. Açtığınız hamurun kabarmaması için üzerine çatal veya benzeri bir şey ile delikler açın. Hamurunuzu iyice yağlanmış ve unlanmış tart kalıbına yerleştirin. Yerleştirirken hamur yırtılırsa elinizle tart kalıbının içinde elinizle birleştirip bastırarak yapışmasını sağlayın. Kenarlardan artan hamur parçalarını kesin. İsterseniz bu parçalarını tekrar aynı şekilde açabilir, bizim yaptığımız gibi çeşitli şekillerde keserek tart hamuru ile birlikte fırına koyarak pişirebilir ve tartınızı süslemek için kullanabilirsiniz. Hazırladığınız tartı 150-160ºC ısıtılmış fırına verin ve yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Crème Patisserie (pastacı kreması) hazırlarken;
Süt, şeker, un, nişasta, tuz ve yumurtayı (yani vanilya ve margarin dışındaki bütün malzemeleri) bir tencereye koyup iyice pürüzsüzleşene kadar karıştırın ve ocağa alın. Muhallebi ya da puding yapar gibi karıştıra karıştıra pişirin. İçinde nişasta olduğu için kaynamaya yakın oldukça koyulaşıyor. İşte o zaman iyice hızlı karıştırmak ve dediğimiz gibi, dibini kesinlikle tutturmamak gerekiyor. Muhallebi kıvamına geldikten sonra ateşten alıp içine vanilya ve margarini ekleyip iyice yedirene kadar karıştırın. Sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Çabuk soğuması için buzdolabına koyarsanız üstü kabuk kabuk olur ve sonra da pütür pütür bir krema ortaya çıkar.
Soğuyan tartınızı kalıptan dikkatlice çıkartıp servis tabağınıza yerleştirin. İyice soğumuş olan kremayı eşit olarak üzerine dağıtın ya da sıkma torbasıyla sıkın. Eğer tartınız hemen o gün tüketmeyecekseniz ve hamurun ertesi güne kadar yumuşamasından endişe ediyorsanız, kremayı koymadan önce, benmari usulü eritilmiş çikolatayı çok ince bir tabaka halinde tartın içine yayın ve donmasını bekleyin. Çikolata donduktan sonra kremayı üzerine yayın. Böylece krema alttaki hamuru yumuşatamayacak. Sonra seçtiğiniz meyveleri arzunuza göre keserek ya da bütün şekilde kremanın üzerine dizin. Tek çeşit meyveden yapabileceğiniz gibi çeşitli meyveleri de dekoratif bir biçimde yerleştirerek çok hoş görünümlü bir tart yapabilirsiniz. Olabildiğince sık dizmeye çalışın. Son olarak, meyvelerin üzerine yeteri kadar jöle sürün. Eğer jöleden hoşlanmıyorsanız kullanmayabilirsiniz, fakat jöle meyvelerin taze ve parlak görünmelerini sağladığı için kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder